Monday, June 01, 2009

Mahkamah Berwajah Baru, George Town, Pulau Pinang, Malaysia

Bangunan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang sebelum dan selepas pemuliharaan.
.
Berikut adalah petikan artikel yang diambil dari Arkib Utusan Malaysia bertarikh 28/05/2009.
Oleh ROKIAH ABDULLAH utusanpenang@utusan.com.my
.
PULAU PINANG 27 Mei – Bangunan lama Mahkamah Pulau Pinang di Lebuh Light yang berusia lebih 100 tahun dan menjadi tinggalan sejarah, kini bertukar wajah dengan suasana baru. Bukan hanya struktur bangunannya yang sudah dipulihara dan diubahsuai, malahan kompleks mahkamah baru turut dibina berdekatan bangunan tersebut sebagai tambahan kepada bangunan yang sedia ada. Ia bagi menjamin, mahkamah yang sudah beroperasi semula penghujung bulan Februari tahun lalu itu bukan sahaja selesa untuk semua pihak tetapi juga mampu menampung keperluan kes yang semakin meningkat.
.
Wajah baru hasil gabungan Arkitek Urbanisma Sdn. Bhd., sebuah syarikat perunding jurubina dan dua syarikat kontraktor dilantik, Konsortium Fadzill Conctruction Sdn. Bhd dan Inisiatif Usaha Sdn. Bhd. (JV) pasti memukau sesiapa sahaja yang memandangnya. Ini kerana hampir tiga tahun bangunan lama mahkamah tersebut ‘disorok dan dikepung’ dengan zink bagi membolehkan kerja pengubahsuaian dilakukan dengan lancar. Kerja-kerja pemuliharaan dan pengubahsuaian bangunan lama itu yang berusia 100 tahun serta pembinaan bangunan tambahan di kawasan berhampiran kini telah siap sepenuhnya.
.
Peringkat awal kerja-kerja pemuliharaan bahagian dalaman bangunan mahkamah lama tahun 1905 itu dimulakan 17 Jun 2005 dan keseluruhan kompleks dibangunkan dengan kos RM84.5 juta. Ia dijadualkan siap sepenuhnya pada 12 Februari 2007, namun akibat beberapa masalah antaranya penemuan artifak dan masalah utiliti, bangunan itu hanya disiapkan pada 15 Disember tahun lalu. ‘‘Walaupun tertangguh hampir setahun kerana beberapa masalah, kami berjaya menyiapkannya dan kini ia telah bersedia untuk memulakan operasinya,” kata salah seorang kontraktor. Setelah kerja-kerja pengubahsuaian dan pemuliharaan dimulakan kira-kira dua minggu, pihak kontraktor telah menjumpai sejumlah artifak abad ke-19 termasuk serpihan-serpihan seramik zaman Dinasti Ching serta porselin dan tembikar tanah dari England dan Belanda di tapak lama bangunan Mahkamah Pulau Pinang itu. Artifak berkenaan yang turut melibatkan sejumlah wang syiling ditemui tertanam berhampiran sebuah perigi lama yang masih berair di kawasan tempat meletak kenderaan bangunan lama itu oleh sepasukan pencari gali. Hasil penemuan artifak tersebut, sedikit sebanyak telah melambatkan sedikit kerja-kerja pembinaan kompleks baru di kawasan tersebut walaupun ia termasuk dalam skop kerja dan telah dirancang dengan teliti.
.
Perancangan pembinaan Kompleks Mahkamah Pulau Pinang telah dirujuk terlebih dahulu kepada Jabatan Muzium dan Antikuiti mengenai keperluan menjalankan kerja-kerja mencari gali di kawasan tersebut. Kerja-kerja tersebut telah dijalankan oleh syarikat perunding dan kontraktor pemuliharaan bangunan warisan serta kajian arkeologi, Najcom Sdn. Bhd. dan diselia oleh pensyarah dan penyelidik dari Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Asyaari Muhamad. Ketika kerja-kerja mencari gali itu dijalankan, Jabatan Kerja Raya negeri mendapati wujud struktur lain di luar kawasan asal menyebabkan pihak tersebut membuat keputusan untuk menambah kawasan seluas 60 peratus lagi untuk pengekalan sejarah.
.
Kerja-kerja pemuliharaan bahagian dalam mahkamah lama sedia ada setinggi dua tingkat itu dijalankan dengan amat berhati-hati bagi mengekalkan ciri-ciri kolonial sebagai bangunan warisan dan ia menempatkan lima kamar Mahkamah Tinggi. Ia diikuti pembinaan sebuah lagi bangunan tiga tingkat bersebelah bangunan asal yang menempatkan lapan buah Mahkamah Rendah, manakala sebuah lagi bangunan setinggi tujuh tingkat dibina bersebelahan jalan untuk Mahkamah Sivil. Tapak kompleks mahkamah asal seluas dua hektar itu merangkumi tiga bangunan berasingan termasuk sebuah bangunan sedia ada yang memuatkan sejumlah 19 kamar perbicaraan. Sebelum ini, bangunan lama tahun 1905 itu menempatkan sembilan kamar bicara, ruang pejabat dan lokap. Kini, bangunan warisan itu hanya dikhaskan untuk operasi lima kamar Mahkamah Tinggi, kaunter pendaftaran dan ruang pejabat. Ruang meletak kenderaan yang terletak bersebelahan pula dibangunkan blok Mahkamah Sesyen manakala Mahkamah Majistret setinggi tujuh tingkat beroperasi di bangunan lain yang didirikan di ruang kosong di seberang jalan yang turut mengandungi pelbagai kemudahan termasuk lif dan tempat meletak kenderaan setinggi dua tingkat.
.
Sebelum ini, Kompleks Mahkamah Pulau Pinang beroperasi secara sementara di Menara Northam, Jalan Sultan Ahmad Shah bermula 8 Oktober 2005. Bangunan mahkamah itu dilihat amat selesa kerana orang ramai tidak perlu lagi berpanas atau berhujan mahupun bersesak-sesak atau tercari-cari tempat duduk untuk menunggu kes di luar kerana kemudahan kerusi banyak disediakan dalam bangunan.

No comments: