Monday, June 01, 2009

11 Bangunan Bersejarah di Seluruh Negara Akan Dipulihara, Malaysia

Berikut adalah petikan artikel yang diambil dari Arkib Utusan Malaysia bertarikh 17/03/2009.

KUALA LUMPUR 16 Mac - Projek pemuliharaan bangunan warisan negara tahun ini akan tertumpu kepada 11 bangunan bersejarah untuk memastikan monumen warisan tidak hilang ditelan zaman. Pesuruhjaya Jabatan Warisan Negara (JWN), Datin Paduka Zuraina Majid berkata, pelaksanaan projek tersebut adalah bagi memulihara bangunan warisan negara yang mempunyai sejarah tersendiri. ''Projek itu bertujuan menjaga bangunan dan juga monumen warisan negara agar tidak hilang di telan zaman. "Sayang jika kita tidak menjaga keaslian tempat bersejarah itu. Setiap bangunan mengandungi nilai cerita menarik yang mungkin tidak diketahui oleh umum,'' katanya.
.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar projek-projek pemuliharaan bangunan bersejarah JWN di sini hari ini. Bangunan-bangunan bersejarah yang terlibat ialah rumah No. 138 di Jalan Hatin Georgetown dan Gereja St. George (Pulau Pinang), bangunan Sanitary Board (Perak), bangunan lama Ibu Pejabat Pos Ipoh dan masjid lama Kampung Dal (Perak). Selain itu, Gedung Raja Abdullah (Selangor), bangunan lama Hong Kong dan Shanghai Bank (Melaka), Muzium Sultan Abu Bakar (Pahang), bangunan Persatuan Sejarah Malaysia (Terengganu) dan Masjid Mulong (Kelantan). "Penjagaan bangunan bersejarah ini penting sebagai khazanah negara untuk tatapan generasi akan datang. "Ciri-ciri reka bentuk dan unsur kebudayaan yang unik pada bangunan bersejarah itu sudah pasti akan menarik perhatian masyarakat khususnya para pelancong dari luar negara,'' katanya.
.
Sementara itu, Zuraina berkata, terdapat empat bangunan bersejarah yang telah disiap dipulihkan melalui projek itu. Bangunan tersebut adalah rumah Penghulu Abdul Ghani/Natar di Merlimau (Melaka), Muzium Perak, Balai Polis Lama Raub (Pahang) dan rumah kelahiran Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak di Kuala Lipis (Pahang).

No comments: